JP Morgan merosot tinjauan, mengenai pelonggaran perjalanan Macau yang perlahan dengan HK
toto

JP Morgan merosot tinjauan, mengenai pelonggaran perjalanan Macau yang perlahan dengan HK

Pembrokeran JP Morgan Securities (Asia Pasifik) Ltd berkata ia “agak kecewa” dengan pengumuman Isnin bahawa Hong Kong perlu mempunyai 14 hari lagi tanpa jangkitan Covid-19 – iaitu, 28 hari berturut -turut tiada kes baharu – sebelum Macau akan pertimbangkan untuk menarik balik kuarantin 14 hari semasa ketibaan untuk pelawat masuk yang datang melalui Hong Kong.

“Kami tidak dapat mengelak daripada kecewa dengan skala yang kelihatan Toto HK terhad – sekurang-kurangnya pada mulanya – pelan gelembung perjalanan, serta masa pelancaran yang lebih perlahan daripada jangkaan,” tulis penganalisis JP Morgan DS Kim, Derek Choi dan Livy Lyu, dalam nota Selasa.

JP Morgan mengurangkan anggaran GGR Macau setahun penuhnya sebanyak 5 mata peratusan, menjadi 42 peratus daripada GGR 2019, dengan pemulihan 51 peratus dan 26 peratus masing-masing, berbanding 2019, dalam segmen perjudian pasaran besar-besaran dan VIP.

Jumlah GGR 2019 dalam pasaran Macau ialah MOP292.46 bilion (AS$36.6 bilion), menurut data daripada pengawal selia tempatan.

“Bukan sahaja Hong Kong merupakan pasaran penyuap kedua terbesar ke Macau: 15 peratus hingga 20 peratus pelawat dan mungkin kira-kira 10 peratus daripada hasil permainan kasar [GGR],” dalam masa dagangan biasa, tetapi juga, “Kepentingan Hong Kong terletak pada kedudukannya sebagai saluran utama untuk pengembara dan aliran modal dari tanah besar, pada pandangan kami,” kata penganalisis itu.

Pengumuman Isnin “mengurangkan prospek kenaikan yang kukuh” di Macau GGR “pada bulan Julai dan mungkin juga Ogos, membawa kami untuk mengekang keghairahan kami untuk percutian musim panas” prospek dagangan, tambah JP Morgan.

Institusi itu kini menjangkakan GGR suku ketiga dan suku keempat masing-masing mencapai 43 peratus dan 58 peratus tahap pra-Covid-19, berbanding ramalan sebelumnya masing-masing sebanyak 50 peratus dan 66 peratus.

JP Morgan berkata ia kini mengandaikan bahawa apa yang disebutnya gelembung perjalanan Hong Kong-Macau-tanah besar China “akan dilancarkan secara beransur-ansur dalam dua hingga tiga bulan akan datang, diikuti dengan Data SDY “normalisasi” visa keluar China, termasuk penyambungan semula pengeluaran elektronik permit Skim Lawatan Individu (IVS) untuk pengembara bebas dari tanah besar, “semasa suku keempat”.

Tanah Besar China pada masa ini merupakan satu-satunya tempat untuk mempunyai gelembung perjalanan yang sebahagian besarnya bebas kuarantin dengan Macau, di tengah-tengah sekatan perjalanan sedia ada sebagai langkah balas terhadap Covid-19.